Ha hazánkon kívülre utazunk, első utunk mindig a helyi éttermekbe visz, de egy idő után azért csak-csak elkezdünk vágyni az itthon megszokott ízekre! A kettőt azonban kombinálhatjuk is, hisz a világ számos pontján találhatjuk meg a mindenki számára kedves pizza helyi specialitását!
1. Lamacun, Törökország
Vékony és ropogós tészta darált hússal, zöldségekkel, törökösen fűszerezve. A török konyha egyik legközkedveltebb „take-away” étele. De a vegetáriánusoknak sem kell aggódni, a legtöbb árus egyre kreatívabb és rengeteg alternatívát kínál feltétként számukra. Ha viszont egy kicsit tésztásabb pizzára vágysz, akkor számodra a pide lesz a nyerő Törökországban!
2. Tarte Flambée, Franciaország
Pizza egy kis francia csavarral- hát lehetne egy étel ennél tökéletesebb?! Ez a franciák kedvenc lapos kenyere, amit tradícionálisan egy kis szalonnával, hagymával és az úgynevezett formage blanc-nal, azaz friss, kenhető francia sajttal készítenek.
3. Okonomiyaki, Japán
Ez a fogás nem más, mint a japánok zsenialitása, átmenet a sós palacsinta és a pizza között. A tészta főzőlapon készül, az ízesítése pedig régiónként, de leginkább a Te ízlésed szerint változik. Szinte bármilyen feltéttel kérhetjük, ami viszont sosem maradhat le a tányérról az a majonéz, a speciális okonomiyaki mártás és egy kis bonito halpehely díszítés gyanánt!
4. Lángos, Magyarország
Hazánk kihagyhatatlan „pizzafélesége”! Az olajban sült tésztát hagyományosan tejföllel, sajttal és egy kis fokhagymával fogyasztják! Népszerű „take-away” étel, de akár a nagyi is el tudja Neked készíteni.
5. Shifa, Szíria
A sfiha, alapvetően egy nyitott, húsos pite, ami igencsak népszerű a Közel-Keleten, beleértve Szíriát és Libanont is. A feltét jellemzően darált bárányhús, hagyma, egy kis fenyőmaggal megszórva.
6. Zapiekanka, Lengyenország
Amikor a pizza találkozik a szendviccsel. A lengyel street-food nagy kedvence. Sajtot, gombát és hagymát pirítanak a baguette tetejére, valamint ketchuppal kínálják.
7. Bulgogi Pizza, Korea
Bulgogi, a koreaiak közkedvelt étele. A szójaszószban pácolt marhahúst szezámmaggal és sok-sok fűszerrel megpirítják, majd rádobják a pizza tésztára és máris kész egy vadonatúj „take-away” étel koreai verzióban! Napról napra egyre népszerűbb, amit nem is csodálunk!
8. Musakhan, Palesztina
Ez a népszerű palesztin lapos kenyér mindenféle földi jóval el van látva. Többek között hagymával, dióval, fűszerekkel, de a csirkehús sem maradhat le a tetejéről.
9. Neapolitan, Olaszország
Most pedig térjünk vissza Olaszországba, a pizza őshazájába egy klasszikus nápolyi pizzára, sok-sok paradicsommal és friss mozzarellával.
Azt hiszem, jobban nem is kell bemutatnunk ezt az olasz specialitást, hiszen már mindannyian jól ismerjük és szeretjük is.
10. Kachapuri, Grúzia
Ha Grúziában jársz ezt aztán muszáj kipróbálnod! Egy csónak formájú, sajttal és tojással töltött kenyér, amit a nap bármely szakában fogyaszthatsz, de egészen biztosak vagyunk abban is, hogy ez a legtökéletesebb választás reggelire, ha épp majd meghalsz egy pizzáért.
11. Coca, Spanyolország
A spanyol lapos kenyeret, általában különféle zöldségekkel és a híres spanyol kolbásszal a tetején tálalják, de szinte bármilyen feltéttel kérheted, az egész országban szívesen elkészítik neked. A tészta egy kicsit ragadósabb és olajosabb, mint amit megszoktunk, de íze így is kifogástalan.
12. Deep-fried Pizza, Skócia
A skótok már csak a pizzák szent gráljának hívják ezt a specialitást, ami egyre nagyobb népszerűségnek örvend az egész országban. A legegyszerűbb alapanyagokból, mint például a fagyasztott pizza és a barna mártás egy olajsűtő segítségével igazán bámulatos ételt tudnak előállítani.
13. Manakish, Libanon
Enélkül a fűszeres laposkenyér nélkül már nem is lehetnének teljesek a libanoni reggelik. Az étel nincs túlbonyolítva, csak egy kis olaj és némi fűszer kelll a tetejére, de az íze leírhatatlan.
14. Deep-Dish, Chicago, USA
Az USA szinte minden államában büszkék a helyiek a saját pizzájukra, de talán a chicagói mindezek közül a legkülönlegesebb. Ha épp arra visz az utad, sémiképp se hagyd ki ezt a kenyeres és egyben töltött ételkülönlegességet. Meleg szívvel ajánljuk!
15. Cong You Bing, Kína
A legenda szerint a a kínai scallion palacsinta felefedezőjét, a híres olasz séfet, Marco Polót kérték meg egyszer arra, hogy készítsen valami hasonló lapos kenyeret, hát így született meg a pizza. Azóta pedig a kovászolatlan lapos kenyér Kínának is egy tipikus street foodjává vált.
16. Pastrmajlija, Macedónia
Füstölt hús és csípős paprika kombinációja teszi ilyen fenségessé ezt a nyitott pitét, de akár tojást is választhatunk extra feltétként hozzá.
17. Paratha, India
Ez az indiai lapos kenyér hasonló a naanhoz, azonban teljes kiőrlésű lisztből készül. Leginkább köretként fogyasztják, de készülhet zöldségekkel, hússal és tojással is a tetején, ami már önmagában is lehet egy főétel.
18. Flammkuchen, Németország
Flammkuchen egy német változata a francia tarte flambée-nak, tetején tejföllel, füstölt szalonnával valamint sajttal vagy éppen túróval.
19. Kebab Pizza, Svédország
A svédek kombináltak a kebabot és a pizzát, ami lássuk be igencsak jó ötletnek bizonyult. Mi máris megéheztünk!
Forrás: BuzzFeed/Chelsey Pippin