TravelTip

Együk körbe a világot - a pizza 19 nemzeti változata!

2015. június 15. - Rékuuuuuu


pizza.png

Ha hazánkon kívülre utazunk, első utunk mindig a helyi éttermekbe visz, de egy idő után azért csak-csak elkezdünk vágyni az itthon megszokott ízekre! A kettőt azonban kombinálhatjuk is, hisz a világ számos pontján találhatjuk meg a mindenki számára kedves pizza helyi specialitását!

1. Lamacun, Törökország

 

Vékony és ropogós tészta darált hússal, zöldségekkel, törökösen fűszerezve. A török konyha egyik legközkedveltebb „take-away” étele. De a vegetáriánusoknak sem kell aggódni, a legtöbb árus egyre kreatívabb és rengeteg alternatívát kínál feltétként számukra. Ha viszont egy kicsit tésztásabb pizzára vágysz, akkor számodra a pide lesz a nyerő Törökországban!

 

2. Tarte Flambée, Franciaország

A photo posted by Tobi (@_solidsweet_) on

 

Pizza egy kis francia csavarral- hát lehetne egy étel ennél tökéletesebb?! Ez a franciák kedvenc lapos kenyere, amit tradícionálisan egy kis szalonnával, hagymával és az úgynevezett formage blanc-nal, azaz friss, kenhető francia sajttal készítenek.

 

3.  Okonomiyaki, Japán

A photo posted by @yumikoscintu on

 

Ez a fogás nem más, mint a japánok zsenialitása, átmenet a sós palacsinta és a pizza között. A tészta főzőlapon készül, az ízesítése pedig régiónként, de leginkább a Te ízlésed szerint változik. Szinte bármilyen feltéttel kérhetjük, ami viszont sosem maradhat le a tányérról az a majonéz, a speciális okonomiyaki mártás és egy kis bonito halpehely díszítés gyanánt!

 

4. Lángos, Magyarország

A photo posted by Eline de Boer (@elineveerle) on

 

Hazánk kihagyhatatlan pizzafélesége! Az olajban sült tésztát hagyományosan tejföllel, sajttal és egy kis fokhagymával fogyasztják! Népszerű „take-away” étel, de akár a nagyi is el tudja Neked készíteni.

 

5. Shifa, Szíria

A photo posted by ✖️NINA (@nina.pchlr) on

 

A sfiha, alapvetően egy nyitott, húsos pite, ami igencsak népszerű a Közel-Keleten, beleértve Szíriát és Libanont is. A feltét jellemzően darált bárányhús, hagyma, egy kis fenyőmaggal megszórva.

 

6. Zapiekanka, Lengyenország

A photo posted by Danusia (@danusia.wnek) on

 

Amikor a pizza találkozik a szendviccsel. A lengyel street-food nagy kedvence. Sajtot, gombát és hagymát pirítanak a baguette tetejére, valamint ketchuppal kínálják.

 

7. Bulgogi Pizza, Korea

A photo posted by Jessica Jann (@jessjann) on

 

Bulgogi, a koreaiak közkedvelt étele. A szójaszószban pácolt marhahúst szezámmaggal és sok-sok fűszerrel megpirítják, majd rádobják a pizza tésztára és máris kész egy vadonatúj „take-away” étel koreai verzióban! Napról napra egyre népszerűbb, amit nem is csodálunk!

 

8. Musakhan, Palesztina

 

Ez a népszerű palesztin lapos kenyér mindenféle földi jóval el van látva. Többek között hagymával, dióval, fűszerekkel, de a csirkehús sem maradhat le a tetejéről.

 

9. Neapolitan, Olaszország

A photo posted by Frosch Travel (@froschtravel) on

 

Most pedig térjünk vissza Olaszországba, a pizza őshazájába egy klasszikus nápolyi pizzára, sok-sok paradicsommal és friss mozzarellával.

Azt hiszem, jobban nem is kell bemutatnunk ezt az olasz specialitást, hiszen már mindannyian jól ismerjük és szeretjük is.

 

10. Kachapuri, Grúzia

A photo posted by Marta Chce (@martachce) on

 

Ha Grúziában jársz ezt aztán muszáj kipróbálnod! Egy csónak formájú, sajttal és tojással töltött kenyér, amit a nap bármely szakában fogyaszthatsz, de egészen biztosak vagyunk abban is, hogy ez a legtökéletesebb választás reggelire, ha épp majd meghalsz egy pizzáért.

 

11. Coca, Spanyolország

A photo posted by @pusteblume_cs on

 

A spanyol lapos kenyeret, általában különféle zöldségekkel és a híres spanyol kolbásszal a tetején tálalják, de szinte bármilyen feltéttel kérheted, az egész országban szívesen elkészítik neked. A tészta egy kicsit ragadósabb és olajosabb, mint amit megszoktunk, de íze így is kifogástalan.

 

12. Deep-fried Pizza, Skócia

A photo posted by @steph_janelouise on

 

A skótok már csak a pizzák szent gráljának hívják ezt a specialitást, ami egyre nagyobb népszerűségnek örvend az egész országban. A legegyszerűbb alapanyagokból, mint például a fagyasztott pizza és a barna mártás egy olajsűtő segítségével igazán bámulatos ételt tudnak előállítani.

 

13. Manakish, Libanon

 

Enélkül a fűszeres laposkenyér nélkül már nem is lehetnének teljesek a libanoni reggelik. Az étel nincs túlbonyolítva, csak egy kis olaj és némi fűszer kelll a tetejére, de az íze leírhatatlan.

 

14. Deep-Dish, Chicago, USA

A photo posted by Jon-Erik M (@kire.noj_) on

 

Az USA szinte minden államában büszkék a helyiek a saját pizzájukra, de talán a chicagói mindezek közül a legkülönlegesebb. Ha épp arra visz az utad, sémiképp se hagyd ki ezt a kenyeres és egyben töltött ételkülönlegességet. Meleg szívvel ajánljuk!

 

15. Cong You Bing, Kína

A photo posted by Lisa ♥ (@phoenixcrypt) on

 

A legenda szerint a a kínai scallion palacsinta felefedezőjét, a híres olasz séfet, Marco Polót kérték meg egyszer arra, hogy készítsen valami hasonló lapos kenyeret, hát így született meg a pizza. Azóta pedig a kovászolatlan lapos kenyér Kínának is egy tipikus street foodjává vált.

 

16. Pastrmajlija, Macedónia

A photo posted by Davor Sajfert (@sajooo1411) on

 

Füstölt hús és csípős paprika kombinációja teszi ilyen fenségessé ezt a nyitott pitét, de akár tojást is választhatunk extra feltétként hozzá.

 

17. Paratha, India

 

Ez az indiai lapos kenyér hasonló a naanhoz, azonban teljes kiőrlésű lisztből készül. Leginkább köretként fogyasztják, de készülhet zöldségekkel, hússal és tojással is a tetején, ami már önmagában is lehet egy főétel.

 

18. Flammkuchen, Németország

 

Flammkuchen egy német változata a francia tarte flambée-nak, tetején tejföllel, füstölt szalonnával valamint sajttal vagy éppen túróval.

 

19. Kebab Pizza, Svédország

A photo posted by Mia Wiberg (@tillerillan) on

 

A svédek kombináltak a kebabot és a pizzát, ami lássuk be igencsak jó ötletnek bizonyult. Mi máris megéheztünk!

 

Forrás: BuzzFeed/

A bejegyzés trackback címe:

https://traveltip.blog.hu/api/trackback/id/tr987545784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2015.06.16. 07:30:05

Nálunk nem inkább a töki pompos (langalló)?

Ződ2000 · http://egzostive.com 2015.06.16. 17:29:04

Nem vagyok egy grammarnáci, de ennyi elgépelést ritkán látok posztban (még a sajátjaimban sem :) )

A tartalomról nem is beszélve. A lángosnak semmi köze a pizzához. A Tarte Flambé és a Flammkuchen pedig ugyanaz csak más néven. A Deep-fried Pizza pedig egy szörnyűség, a szerző azt sem tudja miről ír.
süti beállítások módosítása