TravelTip

10 európai kisváros, amit meg kell látogatnod!

2015. június 19. - t0MMika

10-europai-kisvaros.jpg

Gyakori szokás kizárólag a sokszor emlegetett, mindenki által ismert látványosságokat megnézni egy-egy országban, így ezúttal olyan európai falvakat és kisebb településeket mutatunk be, amelyek látványát sok főváros is megirigyelheti. Tartsatok velünk és fedezzük fel virtuálisan kontinensünk 10 legszebb kisvárosát!

1. Burano, Olaszország
burano_island-1_best_european_villages.jpg

Burano a Velencei laguna egyik kis szigetcsoportja, mely 0,21 km2-es összterületével eltörpül a nagy testvér mellett. Pontosan ez adja meg egyedi báját! Élénk színűre festett házai nem csak a dekorációért felelősek: annak idején így oldották meg, hogy a szürkületben hazaérő halászok könnyebben találják meg saját otthonaikat. Az utóbbi években szinte ellepték a turisták, de ha jól tekergünk, azért könnyedén találhatunk egy átmenő forgalomtól mentes csatornát egy lájkvadász Insta-fotó erejéig!

 

2. Positano, Olaszország

positano-40_best_european_villages.jpg

A négyezer fős itáliai falu alighanem a földkerekség egyik legszebb helyen fekvő települése, mely az Amalfi-part többi településével 1997 óta az UNESCO Világörökségének is része. Számos sztár üdült már e kedves községben, amit nem csodálunk, hiszen minden egyes négyzetmétere olyan, mintha egy mesekönyvből emeltük volna ki!

 

3. Oxford, Anglia
img_0678_best_european_villages.jpg

Oxford a világtörténelem egyik legjelentősebb városa nemzetközi hírű, hatalmas múlttal rendelkező egyetemével. Falunak, de még kisvárosnak is erős túlzás lenne nevezni, mégis, egyes részeinek hangulata valóban olyan, mintha egy kosztümös film jeleneteiben lennénk. A pezsgő egyetemi város tele van jobbnál jobb éttermekkel és pubokkal, ha autóval szeljük át Nagy-Britanniát, kihagyhatatlan állomás!

 

4. Hallstatt, Ausztria

hallstatt-12_best_european_villages.jpg

hallstatt-28_best_european_villages.jpg

Tízes listánk hozzánk legközelebb található városkája az osztrák Hallstatt, mely lélegzetelállító látványával igazán megérdemel egy hosszú hétvégi kiruccanást! A Budapesttől kereken 500 kilométerre lévő, ezer lelket számláló Alpok-beli falu különlegességét többek közt az adja, hogy mindössze egyetlen utcából áll, melyről teljes egészében ki vannak tiltva a turisták autói. Festői szépségét nem lehet eleget ragozni, de egy hajós kirándulás a mellette elterülő tavon valószínűleg tényleg felteszi a pontot arra a bizonyos i-re.

 

5. Ronda, Spanyolország
ronda-9_best_european_villages.jpg

A Spanyolország déli részén elterülő Ronda jókora ellentétben van neve magyar jelentésével. Az andalúziai kisváros elképesztő látványt nyújt, a szakadékok mellé települt házak teljesen ámulatba ejtik az embert. Fő látványossága az Új Híd, ami az ó- és újvárost köti össze. Már amennyiben „újat“ 1735-ben értjük, ekkor épült ugyanis a szakadékba tornyosuló híd. Ahogy Oxford esetében, itt sem beszélhetünk faluról, populációja magyar viszonylatban Salgótarjánéhoz mérhető. Azonban ez semmit nem vesz le az értékéből, botrányosan szép képet fest a panoráma a város minden egyes pontjáról.

 

6. Nerja, Spanyolország

nerja_spain-28_best_european_villages.jpg

A Málagától 50 kilométerre, keletre található Nerja a spanyol tengerpart egyik legszebb városa. Híres cseppkőbarlangjai, lélegzetelállító kilátása és egyedi hangulata kiemeli a számos csodás andalúz kisváros közül. A környéken megszokott sztenderdekkel ellentétben, itt nem épültek nagy szállodák, melyek elveszik a kilátást a Földközi-tenger elől. Sőt, a leírások szerint sok Costa del Sol-i üdülőhellyel ellentétben a nerjai a strandon bőven el is fogunk férni, nincs akkora tömeg, mint a környező turistaközpontokban. Az óvárosban található El Salvador templom vagy a Chillar vízesés kötelező program az ide látogatóknak!

 

7. Brugge, Belgium

img_3278_best_european_villages.jpg

img_3406_best_european_villages.jpg

Nyugat-Flandria legnagyobb városáról beszélünk, ugyanakkor senki ne gondolja, hogy egy kis intimitásért a szomszédba kell menni. Történelmi óvárosa számos hollywoodi produkciót megihletett már, 2000 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. A várost gyakran nevezik az észak Velencéjének, hiszen rengeteg csatorna szeli át utcáit. Igazi vonzereje abban rejlik, hogy óvárosa a középkor óta alig változott, a mai napig ugyanazokon az utcákon sétálhatunk, melyeken esetleges belga ükapáink rótták a köröket. A teljesen elvarázsló város nem hiába Európa egyik kiemelt turisztikai célpontja. Vonattal elsősorban Brüsszelből érdemes megközelíteni, ami a fapados légitársaságok térnyerésének következtében nem is elérhetetlen célpont!

 

8. Şirince, Törökország

img_2761_best_european_villages.jpg

Az I. világháborúig ortodox görögök által lakott Şirince a környék leghíresebb bortermelő faluja, de első sorban nem erről nevezetes, önmagában is vonzza a turistákat. Ahogy egy magyar blogger fogalmazott „az egész falu maga egy látványosság“. Gyönyörű, kővel kirakott, különleges hangulatot árasztó utcái, kedves kis házai és páratlan panorámája bőven elég ahhoz, hogy ha autóhoz jutunk Törökországban – ne adj' isten saját kocsinkkal megyünk el odáig – mindenképp megnézzük. Ha pedig nem vezetünk tényleg paradicsomba illő a helyzet: híres borászatuk a környéken fellelhető összes gyümölcsöt feldolgozza. Olyan különlegességeket is találunk náluk, mint az eperből vagy sárgadinnyéből készült alkoholos nedű.

 

9. Heidelberg, Németország

img_3690_best_european_villages.jpg

Heidelberg listánk néhány más tagjához hasonlóan nem igazi kisváros, ha hazánkban lenne, Magyarország 5. legnagyobb városaként tekinthetnénk rá. Mégis, az UNESCO világörökségének részét képző történelmi belvárosa kérdés nélkül kvalifikálja listánkra. Időszámításunk szerint 3. századig visszatekintő múltja, több, mint 600 éve töretlenül működő egyeteme és középkori városképe igazi csemege a kirándulóknak. Nem csoda, hogy a 23 alulértékelt nyaralási célpontot bemutató cikkünkbe is bekerült. Imádni fogod, ha arra jársz!

 

10. Garmisch-Partenkirchen, Németország

img_0367_best_european_villages.jpg

A bajorországi sport- és üdülőközpont 7 óra autóútra van fővárosunktól, a német-osztrák határon. A kisváros végtelen lehetőségét kínálja az aktív pihenésnek. Otthonra találnak a síelés, a kirándulás és a hegymászás szerelmesei, de hatalmas golfpályát is találunk a településen. Fantasztikus éttermei és gyönyörű panorámája csak arra vár, hogy felfedezd!

 

Forrás: Living in an another language

 

A bejegyzés trackback címe:

https://traveltip.blog.hu/api/trackback/id/tr607555348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2015.06.20. 15:06:04

Vathy (Ithaki) - Görögország

Csokáv 2015.06.20. 15:23:28

Oxfordnál sokkal jobb Cambridge.

Le Orme 2 2015.06.20. 15:44:48

Ezek mind vállalhatók, de hasonló kategóriában több ezer ilyen kisvárost tudnék felsorolni (csak Franciaországban vagy Németországban vagy Olaszországban százával).

AnarchoAteista 2015.06.20. 15:56:05

Brügge tényleg nagyon gyönyörű. Tündérszép, ha valaki egy kora újkorban ragadt belvárost akar látni, érdemes megnéznie. A piactéren szlapálni mellé egy jó pofa belga sört, priceless.

Kergelepke 2015.06.20. 16:09:32

Vagy pl. Oia (Görögország, csak nagyon túristás), vagy Kaysersberg (most Franciaország), a provence-i kisvárosok, Olaszországban is kb. bárhova lépünk, szóval egyetértek Le Orme2-vel, egyszerűen nem lehet csak úgy kiemelni tízet (én is csak az alapján tudnék, hogy melyikhez milyen szubjektív élményem kötődik)

Ejkekjetter 2015.06.20. 16:31:09

Két hete voltam Hallstattban, autóval turistaként végigmentem az "egyetlen" utcán, majd letettem a kocsit, és bejártam még vagy 15-20 utcát. Hamár hülyeségeket írtok, legalább az ott található bányát, és "world heritage view"-t meg lehetne említeni.

no_worries 2015.06.20. 16:37:18

orszagokra bontva is keves a tizes lista, nem hogy Europara

rozsomák 2015.06.20. 16:59:41

Ronda tényleg nem ronda, sőt !! Hozzá kell tenni, hogy azért a híd mellett van ott más néznivaló is. (Meg hát Andalúzia egyébként is kenterben veri pl. Görögországot .) Nerja is gyönyörű, de akkor a hozzá hasonló Mijas még szebb.
Brugge is csodaszép, és akkor Gentre nem is akad szó.
Garmisch-Partenkirchennél meg Berchtesgaden jobb szerintem..

De hát ez egy ilyen teljesen szubjektív felsorolás, nem érdemes vele vitatkozni. Kinek mi jön be, ahol volt.
Köszi ezért a listáért..

röf 2015.06.20. 17:47:25

Ja, bátor tett kiemelni tíz falut Európában, mint TOP tíz....
De hát ez nyilván szubjektív.
Én pölö csak Szicíliában tudok másik tízet....ami itt szóba sem került...

fülesboci 2015.06.20. 18:15:42

Nem is kell komolyan venni, örüljünk a leirasoknak.

Drago Brutic 2015.06.20. 18:26:18

Kösz a tippeket! Hallstattot talán már nyáron kipróbálom. Ha provokálni akarnám a listát: földrajzilag mindenképp európainak számító Kazbegi 5200 méteres csúcsával és 2100 méteren levő kolostorával mindent visz :)

koborvadász 2015.06.20. 19:07:06

Pécs!!!!
Aki nem járt még ott vagy régen járt ott, annak csak ajánlani tudom!
A belváros gyönyörűen fel lett újítva Senki nem mondaná meg, hogy nem egy gazdag Nyugat-Európai város.

Boldogkőváralja Az úton haladva semmi kis várnak tűnik. Ám jól meg van csinálva!
A legfelső szinten a makett csataterek eszméletlenek. A pince étterem is nagyon jó és varázslatos hangulata van az egész várnak a dombtetőn.

Parajpuding 2015.06.20. 20:15:48

@koborvadász: Pécs? Nem 100000 kisvárosról volt szó, amit meg kell látogatni.
Azért pl. Hallstattal együtt emlegetni Pécset olyan, mint a Balatont egy lavór vízzel.

Kot Nyeles 2015.06.21. 01:27:34

Te jó ég, nyelvhelyességi és helyesírási szempontból lektorálta valaki a cikk szövegét?
Még nem késő...
süti beállítások módosítása